Tarinaa tilasta

Kirkonkirjojen perusteella tiedetään Ojanperän tilan olleen olemassa vuonna 1777, jolloin jalasjärveläinen nuori mies tuli isännäksi taloon. 

Tilan sijainti on vaihtunut kahteen otteeseen. Sukulegendan mukaan paappani paappa, myöskin Matti nimeltään, oli aamu-uninen luonne. Hänen aikanaan tila sijaitsi nykyisen Nyrhisen kohdassa Könnintien varrella Ilmajoella. Aina aamuisin kun koskenkorvalaiset menivät Alajoelle peltotöihin, tapasivat he tulla tuvan ikkunan alle huutamaan: "Herää Ojanperä!". Esi-isäni ei asiasta pitänyt ja hän siirsi päätilan 300 metriä kauemmas tiestä.

Toinen siirto tapahtui, kun isäni Kari siirsi päätilan puoli kilometriä kauemmas 1970-80-lukujen vaihteessa. Syynä tähän oli se, että vanha markki oli liian pieni uutta kanalaa varten.

!950-luvulla tila muuttui ensisijaisesti kanafarmiksi. Ensio-paappa ja Aune-mumma hautoivat kananmunia, kasvattivat kananuorikoita ja myivät niitä tiloille munituskanoiksi. Tuolloin syntyi Ojanperän siitoskanala. !970-luvun loppuun mennessä isäntä oli vaihtunut Kariksi ja emäntä Marjaksi. Hevosista, lehmistä ja hautomakoneesta oli luovuttu. Kanat hankittiin siitä lähtien muista siitoskanaloista kasvatusta varten. Ojanperän kasvatuskanalan tuotanto oli suurimmillaan 1985-1995.

1990-luku oli muutosta ja kokeilua. Kananuorikkoasiakkaiden määrä väheni. Syynä oli se, että suuri osa asiakkaistamme oli liian pieniä EU-Suomeen. Pärjätäksemme etsimme uutta suuntaa. Kokeilimme jonkin verran kalkkunakasvatusta. Broileremomunittajina toimimme vuosikymmenen lopussa. Vuosituhannen vaihteessa broilerien kasvattamisesta tuli merkittävin ala. Kananuorikkokasvatus ja kananmunantuotanto säilyivät pieninä mukana.Vuonna 2007 Matti tulin opiskeluvuosien jälkeen mukaan toimintaan. Koskenkorvalta ostettiin broilerkasvattamon kyseisen vuoden joulukuussa. Vuosina 2008-2009 kototilan broilerhalli kakkonen laajennettiin kahdessa vaiheessa täysimittaiseksi. Vuosina 2010-2012 tuotimme lattiamunia Munakunnalle Ilmajoen keskustan läheltä vuokraamassamme kanalassa. Päätimme kuitenkin 2012 keskittyä kasvatustoimintaan.

Vuonna 2014 aloitimme siipikarjatarvikkeiden maahantuonnin ja markkinoinnin Mobiilifarmi-nimellä.

Vuonna 2017 rakensimme Kototilalle Homesojankujalle kolmannen broilerkasvattamon.

Faktaloota

Ojanperän tila

- Kotipaikka Ilmajoki

- Kolme perheyrittäjää, Kari, Marja ja Matti

- Kaksi vakituista työntekijää, Eero R ja Kari K.

- Sesonkeina työllistämme parhaimmillaan yli kymmenen henkilöä

- Noin 130 000 broileria

- Noin 60 hehtaaria viljelyksessä

- Lisäksi kasvatamme kananuorikoita

- Mobiilifarmi markkinoi Microfan- ja Dosers-tuotteita